Marathonpeloton trapt op ijsbaan Breda af voor Trachitol Trophy


Op de ijsbaan in Breda wordt komende week een oude schaatstraditie in ere hersteld. Het marathonpeloton gaat weer los voor een meerdaagse wedstrijd op kunstijs: de Trachitol Trophy. De schaatsers starten donderdag 22 november in Breda, rijden vrijdags in Utrecht, op zaterdag in Hoorn en de finale is zondag 25 november in Groningen.

De mannen van de lange adem hebben na vier dagen koers 450 ronden achter de kiezen. De openingskoers in Breda is een wedstrijd over 80 rondes, de finale in Groningen is 150 rondes lang. De vrouwen rijden in totaal 310 rondes (waarvan 60 in Breda) en de beloften
hebben zondag 365 rondes (60 in Breda) op de teller staan. De leider in het klassement mag het Trachitol-pijlenpak aantrekken.

Tablettenpak

In elke wedstrijd zijn er drie sprints (inclusief eindsprint) die meetellen voor het puntenklassement. De leider mag het tablettenpak aantrekken. Dat is zeker zo opvallend als het spruitjespak dat in vroeger tijden bestemd was voor de klassementsleider in The Greenery Six, die tussen 1998 en 2007 jaarlijks op het programma stond.

Die wedstrijd was de opvolger van de Heineken Zesdaagse, waarmee in 1983 een traditie van start ging. Jos Pronk en Coby Borst waren de eerste winnaars. Op de erelijst van de 19 meerdaagsen die sindsdien werden verreden, prijken illustere namen als Henri Ruitenberg, Hilbert van der Duim, Richard van Kempen, Yep Kramer, Jan Maarten Heideman, de buitenlanders Cedric Michaud en KC Boutiette, Alida Pasveer, Daniëlle Bekkering en Elma de Vries.

Na het ter ziele gaan van The Greenery Six zijn nog wel twee pogingen gewaagd, maar het bleek moeilijk de meerdaagse weer vast op de kalender te krijgen. Winnaars van de laatste editie, de KPN Vierdaagse in 2016-2017, waren Francesca Lollobrigida en de Zeeuw Erwin Mesu, die Breda vroeger als thuisbaan had.

Sponsor

Met de komst van sponsor Salveo Pharma, distributeur van de welbekende tabletten tegen keelpijn, is de KNSB in staat de oude meerdaagse in een nieuw jasje te steken. De Trachitol Trophy staat de komende vier winters met dikke letters op de marathonkalender. Dat de rijders veel trek hebben in deze extra wedstrijden, blijkt wel uit het feit dat Simon en Irene Schouten de World Cup langebaan in het Japanse Tomakomai ervoor laten schieten.

Alle grote namen uit het marathonpeloton zullen in Breda aan de start verschijnen. Zij gaan er vier dagen achter elkaar een spannende strijd van maken Het pakken van rondes voorsprong wordt extra beloond. Elke dag wordt de koers langer, dus snelheid maakt plaats voor uithoudingsvermogen. Uiteindelijk zullen de sterkste rijders met de langste adem als winnaars op het erepodium staan.

Wie treden in de voetsporen van de grote marathonrijders? Kom kijken bij de ijsbaan aan de Terheijdenseweg in Breda, of volg het via de livestream van schaatsen.nl. Toegangskaarten kosten € 7,50 en zijn online te koop via Trachitol Trophy. Aan de kassa kosten de tickets € 8,50. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Rond de wedstrijden worden ook de Trachitol Trials verreden, waarmee toerrijders een geheel verzorgde reis naar de Oostenrijkse Weissensee kunnen verdienen.

Programma dag 1, Breda, 22 november
18.00 uur: Beloften (60 rondes)
19.00 uur: Vrouwen (60 rondes)
20.00 uur: Mannen (80 rondes)
21.00 uur: Trials