Marathon


Nieuws & Informatie

De GTC Marathon informeert alle rijders met het Marathon-Informatieboekje 2023-2024 (PDF). Alles wat je dient te weten over het marathonschaatsen in Brabant / Limburg en Zeeland is hierin te vinden.

Daarnaast is er gedurende het seizoen de Marathonnieuwsbrief, met daarin de meest actuele ontwikkelingen binnen het marathonschaatsen. Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig zodra er nieuws te melden is:

Marathon-competities

Regiocompetitie

Deelname aan aan de Regiomarathons staat open voor alle rijders (in bezit van abonnement en wedstrijdlicentie) in de klassen jeugd en senioren (C1, C2, Dames en Masters). Alle marathons in Breda, Eindhoven, Geleen en Tilburg zijn onderdeel van de Regiocompetitie Zuid.

Vanaf 2018 zijn de afzonderlijke baancompetities vervallen. Er wordt alleen nog voor de Regiocompetitie gereden. Indeling per klasse blijft ongewijzigd, met uitzondering van de dames.

Gewestelijk Kampioenschap

Eens per seizoen wordt het Gewestelijk Kampioenschap verreden. Deelname staat open voor abonnementshouders met wedstrijdlicentie die woonachtig zijn in het Gewest of in België.

Landelijke competitie

Een aantal landelijke marathons vinden plaats op banen in het Gewest Noord-Brabant/Limburg/Zeeland. Deelname bij de Heren Topdivisie, Heren 1e Divisie en Dames Topdivisie gaat op uitnodiging van de GTC Marathon.

Inschrijven

Inschrijven voor alle marathonwedstrijden gaat via de Wedstrijdkalender of ter plaatse voorafgaand aan de wedstrijd, afhankelijk van het type marathon.

Het is ook mogelijk incidenteel deel te nemen aan de alle gewestelijke marathonwedstrijden. Zie hiervoor de kosten voor incidentele deelname.

Voor deelname aan iedere marathon is een KNSB-wedstrijdlicentie nodig, met uitzondering van de specifieke Recreanten-wedstrijden.

Reglementen

Alle wedstrijdreglementen zijn te vinden op KNSB.nl.

Belangrijke punten:

  • Vanaf 2016 moet iedere deelnemer (van pupil tot topsporter) een ASTM-goedgekeurde helm dragen (een shorttrack-helm). Fietshelmen zijn dus niet toegestaan.
  • Tevens moet iedere wedstrijdrijder snijvaste handschoenen, snijvaste enkelbeschermers en snijvaste scheenbeschermers dragen. Geadviseerd wordt het dragen van een snijvaste nekbeschermer.
  • Beennummers moet goed zichtbaar voor de jury worden gedragen.
  • In de jurytorens wordt uiterste concentratie vereist. Deze zijn daarom niet toegankelijk voor rijders en coaches.
  • Tussentijdse afmeldingen / problemen graag melden bij de scheidsrechter.
  • Aanvangstijden in de wedstrijdkalender voor de marathon zijn richttijden.

Organisatie

De organisatie van deze marathons is in handen van de lokale werkgroepen en commissies onder de verantwoordelijkheid van de Gewestelijke Technische Commissies (GTC) Marathon.