Shorttrack


Wat is shorttrack

Vier nerveuze rijders staan klaar voor de start. Alle vier willen ze als eerste de bocht induiken om zo een goede positie te pakken. Gejuich klinkt als een rijder na een spectaculaire actie de koppositie weet over te nemen.

Het is dringen geblazen, niemand wil toegeven. Nog sneller gaan ze door de krappe bochten, de hand aan het ijs. Tot op de finish blijft het spannend, wie drukt als eerste zijn schaats over de streep?

Shorttrack is rond 1890 ontstaan in Engeland, waar rolschaatsen populair was. Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111 meter wordt uitgezet.

De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen. De ijzers zijn bovendien meegebogen met de bocht voor meer grip en betere sturing. In ritten met vier tot acht schaatsers komt het vooral aan op tactiek, behendigheid en acceleratievermogen. De sterkste of snelste rijder wint niet altijd.

Proberen

Uiteraard is een keer proberen of incidenteel meedoen aan een shorttrack-trainingen mogelijk. Kijk voor de tijden, locaties en doelgroepen op de Shorttracktraining-pagina en/of neem contact op met het Gewest.

Trainen & Wedstrijden

Materiaal

Via het Gewest is het mogelijk om shorttrackschaatsen, helmen en beschermers te huren. De prijzen en contactpersonen staan vermeld in het document Schaatsverhuur Shorttrack (in PDF). Specifieke shorttrackkleding is niet te huur bij het Gewest, maar wellicht wel bij de verenigingen.

Omdat de risico’s bij het shorttrack vele malen groter zijn dan bij het langebaanschaatsen, moeten rijders zich extra beschermen. Om hun hoofd te beschermen bij een val moeten shorttrackers verplicht een schaatshelm dragen. Tijdens wedstrijden krijgen alle rijders een helmcap met hun wedstrijdnummer. Als bescherming tegen snijwonden, van eigen of andere schaatsen, is het dragen van snijbestendige kleding, (deels) gemaakt van dyneema of kevlar, verplicht. Shorttrackers dragen verder snijvaste handschoenen, waaraan ze zelf vaak nog gladde bolletjes op de vingertoppen van de linkerhand, welke immers veel over het ijs glijden, toevoegen.

Shorttrackverenigingen

In Brabant / Limburg / Zeeland zijn verschillende verenigingen waar je kunt shorttracken. Er is één vereniging die specifiek op shorttrack gericht is en dat is STB (Shorttrack Brabant – zie www.shorttrackbrabant.nl). Neem gerust contact op met een vereniging om te zien welke het beste bij je past.

Meer info

Voor meer informatie over shorttrack, zie KNSB.nl/shorttrack.