Langebaan


Voor een berg aan informatie over het rijden van langebaanwedstrijden heeft de KNSB een uitgebreide infopagina beschikbaar.

Inschrijven

langebaan_ploeg2

Inschrijven voor alle langebaanwedstrijden gaat via de Kalender of via inschrijven.schaatsen.nl.

Abonnementen & Kosten

Om aan wedstrijden deel te kunnen nemen is een wedstrijdabonnement voor een specifieke ijsbaan nodig. Dit kan via het basis/duo/trio/flex-abonnement (voor de combinatie van trainingsuren en wedstrijden) of een wedstrijdabonnement (geen toegang tot trainingsuren).

Daarnaast is het mogelijk om incidenteel deel te nemen aan de langebaanwedstrijden, door middel van online inschrijving en het betalen van een éénmalig bedrag per wedstrijd, al dan niet inclusief een KNSB-daglicentie. Betaling gaat dam via iDEAL of Bancontact.

Zie het overzicht van abonnementen en kosten:

Tevens is er altijd een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.

Reglementen & Procedures

Info per IJsbaan

Voor specifieke informatie en mededelingen over de wedstrijden op een bepaalde ijsbaan ga je naar de website van de desbetreffende Baancommissie:

Uitsluiting van Wedstrijden

Individuele rijders kunnen worden uitgesloten van wedstrijden na ontvangst van twee gele kaarten of een rode kaart. De eerste gele kaart geldt als waarschuwing. (blijft 1 jaar staan) Bij een herhaling wordt de gele kaart omgezet in een rode kaart en wordt de rijder/rijdster voor één maand uitgesloten van wedstrijden. Deze regel geldt ook voor leden van Baanselecties en Talent Teams.

 • Gele kaarten worden gegeven:
  • bij het niet meewerken aan het opzetten of opruimen van de blokjes en bank;
  • bij het niet (of te laat) afmelden voor een wedstrijd;
  • bij onbehoorlijk gedrag.
 • Rode kaarten worden gegeven:
  • bij tweemaal een gele kaart;
  • op voorspraak van de tuchtcommissie van de KNSB.

Zie de actuele lijst van gele en rode kaarten, die op deze website bijgehouden wordt.

Tevens kunnen per vereniging alle of een deel van haar rijders en rijdsters worden uitgesloten van deelname aan wedstijden:

 • op voorspraak van de tuchtcommissie van de KNSB;
 • bij het niet of onvoldoende leveren van juryleden;
 • bij het niet leveren van leden voor de organisatieteams zoals Baancommissies.

De laatste twee punten worden beoordeeld door de Baancommissie van de baan waarop dit van toepassing is.

Tijden

Voor de baanrecords en transponder-tijden per ijsbaan, zie de IJsbanen-pagina. Voor het opzoeken van wedstrijdtijden, persoonlijke records en ranglijsten, zie de volgende websites:

Jury & Opleidingen

Voor een baanwedstrijd(trainingswedstrijd langebaan) zijn minimaal 14 juryleden nodig zijn. Voor Regio- of Landelijke wedstrijden zijn dit er minimaal 22. Denk hierbij aan starters, scheidsrechters, speakers, ET-medewerkers, Vantage-medewerkers(wedstrijdorganisator), assistent-starter, handtijdklokkers, lijnrechters, bochtencommissarissen en veel meer.

Deze juryleden zijn allemaal vrijwilligers. Zonder hen zijn er geen wedstrijden mogelijk.

Op bijna alle ijsbanen komt het Gewest op dit moment juryleden te kort. Om jurylid te zijn hoef je niet perse zelf te schaatsen of kunnen schaatsen. Iedereen, rijders, ouders, verzorgers, familie en vrienden zijn dus welkom om te komen helpen en een korte jury-cursus te volgen.

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk hieronder de informatie per functie:

Organisatie

De organisatie van de gewestelijke langebaanwedstrijden is in handen van de desbetreffende Baancommissie (BC) en vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de Gewestelijke Technische Commissies (GTC) Langebaan. De GTC-LB regelt de Gewestelijke Kampioenschappen, die door de baancommissies worden uitgevoerd. De GTC-LB bepaalt de gewestelijke wedstrijdkalender in samenspraak met de baancommissies, de limieten voor deelname, welke klassen, enzovoorts.

De organisatie van de marathonwedstrijden wordt gedaan door de werkgroepen per baan en staat onder verantwoordelijkheid van de GTC-MR.

Opmerkingen, klachten en suggesties kunnen mondeling maar liefst schriftelijk bij een Baancommissies of de GTC’s worden ingediend en zullen zo snel mogelijk besproken worden.