Langebaan


Voor een berg aan informatie over het rijden van langebaanwedstrijden heeft de KNSB een infoboekje beschikbaar, te vinden op KNSB.nl (in PDF).

Inschrijven

langebaan_ploeg2

Inschrijven voor alle langebaanwedstrijden gaat via de Kalender of via inschrijven.schaatsen.nl.

Abonnementen & Kosten

Om aan wedstrijden deel te kunnen nemen is een wedstrijdabonnement voor een specifieke ijsbaan nodig. Dit kan via het basis/duo/trio/flex-abonnement (voor de combinatie van trainingsuren en wedstrijden) of een wedstrijdabonnement (geen toegang tot trainingsuren).

Daarnaast is het mogelijk om incidenteel deel te nemen aan de langebaanwedstrijden, door middel van online inschrijving en het betalen van een éénmalig bedrag per wedstrijd, al dan niet inclusief een KNSB-daglicentie. Betaling gaat dam via iDEAL of Bancontact.

Zie het overzicht van abonnementen en kosten:

Tevens is er altijd een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.

Reglementen & Procedures

Info per IJsbaan

Voor specifieke informatie en mededelingen over de wedstrijden op een bepaalde ijsbaan ga je naar de website van de desbetreffende Baancommissie:

Gewestelijke Kampioenschappen

In Noord-Brabant / Limburg / Zeeland worden de Gewestelijke Kampioenschappen Sprint, Supersprint en Allround verreden. Daarnaast zijn er Gewestelijke Afstandskampioenschappen op de 500, 1000, 1500, 3000, 5000 en 10.000 meter.

Categorieën & Klassen

Rijders en rijdsters worden in KNSB-leeftijdscategorieën ingedeeld, waarbij er wordt gekeken naar de leeftijd die men op 1 juli heeft. Daarnaast bestaan er binnen deze leeftijdscategorieën zogenaamde klassen, gebaseerd op limiettijden gereden in het vorige seizoen op een baan binnen het Gewest.

Tijden

Voor de baanrecords en transponder-tijden per ijsbaan, zie de IJsbanen-pagina. Voor het opzoeken van wedstrijdtijden, persoonlijke records en ranglijsten, zie de volgende websites:

Jury & Opleidingen

Voor een baanwedstrijd(trainingswedstrijd langebaan) zijn minimaal 14 juryleden nodig zijn. Voor Regio- of Landelijke wedstrijden zijn dit er minimaal 22. Denk hierbij aan starters, scheidsrechters, speakers, ET-medewerkers, Vantage-medewerkers(wedstrijdorganisator), assistent-starter, handtijdklokkers, lijnrechters, bochtencommissarissen en veel meer.

Deze juryleden zijn allemaal vrijwilligers. Zonder hen zijn er geen wedstrijden mogelijk.

Op bijna alle ijsbanen komt het Gewest op dit moment juryleden te kort. Om jurylid te zijn hoef je niet perse zelf te schaatsen of kunnen schaatsen. Iedereen, rijders, ouders, verzorgers, familie en vrienden zijn dus welkom om te komen helpen en een korte jury-cursus te volgen.

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk hieronder de informatie per functie:

Organisatie

De organisatie van de gewestelijke langebaanwedstrijden is in handen van de desbetreffende Baancommissie (BC) en vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de Gewestelijke Technische Commissies (GTC) Langebaan. De GTC-LB regelt de Gewestelijke Kampioenschappen, die door de baancommissies worden uitgevoerd. De GTC-LB bepaalt de gewestelijke wedstrijdkalender in samenspraak met de baancommissies, de limieten voor deelname, welke klassen, enzovoorts.

De organisatie van de marathonwedstrijden wordt gedaan door de werkgroepen per baan en staat onder verantwoordelijkheid van de GTC-MR.

Opmerkingen, klachten en suggesties kunnen mondeling maar liefst schriftelijk bij een Baancommissies of de GTC’s worden ingediend en zullen zo snel mogelijk besproken worden.