Kunstrijden


Thomas Kennes
Thomas Kennes

Kunstschaatsen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Een combinatie van sierlijkheid, sportiviteit, durf en techniek zijn nodig voor het uitvoeren van sprongen, figuren en pirouettes op het ijs.

Kunstschaatsen oftewel “kunstrijden op de schaats” is een sport die enorm tot de verbeelding spreekt. “Het ziet er zo gemakkelijk uit”, maar kunstschaatsen is alles behalve gemakkelijk. Om op topniveau te kunnen presteren is het nodig om al op jonge leeftijd te starten met (veel) trainen, zowel on-ice als off-ice. Denk hierbij aan ballet, kracht, conditie, etc.

Maar kunstschaatsen is vooral leuk om te doen en is geschikt voor alle leeftijden. Of je nu jong of oud bent, jongen of meisje, alleen of met meerderen wil schaatsen, aan wedstrijden wil meedoen of in shows schaatsen? Vrijwel alles is mogelijk!

Disciplines

Binnen het kunstschaatsen onderscheiden we de volgende disciplines:

  • Solorijden
  • Paarrijden
  • IJsdansen
  • Synchroonschaatsen
  • Showrijden

Verenigingen

Alle kunstrijverenigingen in het Gewest bieden een basis om te leren kunstschaatsen. Echter iedere vereniging heeft ook zijn eigen doelstellingen. Zo zijn er verenigingen die zich specifiek richten op wedstrijdschaatsen, maar er zijn ook verenigingen die zich uitsluitend met synchroonschaatsen bezig houden, of die zich helemaal richten op show.

Proberen

Duke Town Angels
Duke Town Angels

Kunstschaatsen is heel divers… maar het begint bij de basis. Meld je aan bij één van de verenigingen in het Gewest voor een proefles!

Wedstrijden

Kijk voor alle wedstrijdinfo op Wedstrijden > Kunstrijden.

Meer info

Wil je meer weten over kunstschaatsen, lees dan eens het artikel “Kunstschaatsen begrijpen voor Dummies” op InfoNu.nl of kijk op KNSB.nl/kunstrijden.