Shorttrack


Soorten wedstrijdenstb-shorttrack

Bij Shorttrack gaat het niet direct om de eindtijd, maar om de winst in de finale. Via voorrondes, kwartfinales en halve finales plaatsen rijders zich via een afvalsysteem voor deze finale. Veelvoorkomende afstanden zijn 500 (4½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13½ ronde).

Naast de individuele races wordt bij iedere wedstrijd een estafette (relay) gereden, waarbij een team van vier rijders 3000 meter (dames en junioren) of 5000 meter (heren) aflegt. De rijders wisselen elkaar af door middel van een duw, waarmee ze topsnelheid aan elkaar doorgeven.

Bij het Shorttrack wordt er vaak een allroundtoernooi gereden, waarbij degene met de meeste punten na vier afstanden wint.

Competities

In Nederland bestaan verschillende wedstrijdcycli, te weten de Regiocompetitie, Nationale Pupillentoernooien en de Nationale KNSB-Cup. Jonge en beginnende rijders nemen deel aan de regionale wedstrijden en de pupillentoernooien, terwijl de ervaren rijders in de KNSB Cup rijden. Daarnaast zijn er internationale Star Class wedstrijden, waar je aan mee kunt doen zodra je een bepaalde tijd kunt rijden.

Inschrijven

Inschrijven voor Shorttrackwedstrijden gaat niet via deze website, maar via uw vereniging. De wedstrijden binnen dit Gewest zijn wel te vinden op de Wedstrijdkalender.

Voor deelname aan shorttrack-wedstrijden is er altijd een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.

Meer informatie

Voor meer informatie over de wedstrijden, zie de volgende websites: