Ik wil leren schaatsen


leren_schaatsen_jeugd

Schaatsen kan op veel manieren en op veel plaatsen. Je kunt schaatsen wanneer er natuurijs ligt, of bijna het gehele jaar door op kunstijs. Leren schaatsen kan bij een KNSB-vereniging of via bij een schaatsschool. Maar allereerst kent schaatsen een aantal verschillende disciplines:

  • De bekendste is wellicht het langebaanschaatsen op zogenaamde noren of klapschaatsen. Lessen en trainingen vinden meestal plaats op een 400-meterbaan, met als doel lekker schaatsen, recreatief toeren op natuurijs, of wedstrijden rijden.
  • Op hetzelfde type schaatsen en dezelfde ijsbanen worden er marathons geschaatst. De trainingen vinden tegelijkertijd plaats en het idee is voor een groot deel hetzelfde.
  • Heel iets anders is het kunstrijden op kunstschaatsen en op een kleinere ijsbaan. Denk hierbij aan solo of in paren kunstrijden, ijsdansen, synchroonschaatsen of showrijden.
  • Op dezelfde kleine baan vindt ook het shorttrack-schaatsen plaats. Op speciale hoge en gebogen schaatsen worden topsnelheden gehaald in de krappe bochten.

Jeugd

kunstrijden_koi

De beste manier om erachter te komen of schaatsen iets voor je is, is een proefles bij een van de circa 50 verenigingen binnen ons Gewest.

Bijna al deze verenigingen bieden de mogelijkheid voor een gratis proefles.

Daarnaast hebben veel van deze verenigingen huurschaatsen beschikbaar, zodat je je daar voorlopig niet druk om hoeft te maken.

Neem dus snel contact op met een van deze verenigingen of met het Gewest via ons contactformulier.

Volwassenen

Voor volwassenen zijn er (afhankelijk van de discipline) twee mogelijkheden om te leren schaatsen:

Bij een Vereniging

Denk je dat je het leuk vindt om regelmatig met een groepje te schaatsen? Of wil je misschien wel kennis maken met de wedstrijdsport? Dan kun je het beste lid worden van een KNSB-vereniging.

In Brabant / Limburg / Zeeland zijn er ruim 50 verenigingen die trainingen en lessen op alle niveau’s verzorgen, aan wedstrijden deelnemen en allerlei andere activiteiten organiseren zoals zomertraining, trainingskampen, schaatsreizen en meer.

Bij een Schaatsschool

Wil je je niet direct aan een vereniging binden, dan biedt een paar maanden lessen bij een schaatsschool wellicht een uitkomst. In ons Gewest kun je lessen volgen bij DuoSport in Breda en Eindhoven, de Tilburgs Schaatsschool, het Sportiom in ‘s-Hertogenbosch, of bij Laco in Geleen.