Skaten op de baan


Wat is inline-skaten op de baan

Skaten als wedstrijdsport kent in Nederland verschillende vormen. Zo zijn er baanwedstrijden, wegwedstrijden en marathons.

Baanwedstrijden vinden plaats op ovale banen van 180 tot 400 meter en gaan over verschillende afstanden, variërend van 100 meter, 300 meter of 500 meter tot 3.000 of 10.000 meter.

Hierbij zijn de kortste afstanden individuele sprints, worden de middenafstanden in heats verreden met een aantal rijders tegelijk en worden de langere afstanden met een grote groep verreden. Deze langere afstanden zoals 3, 5 of 10 kilometer worden vaak als puntenkoers of afvalkoers verreden. Daarnaast is er de ploegenaflossing, waarin een team van 3 rijders elkaar continue met een duw aflost en tegen andere teams strijdt.

Veel van deze afstanden komen ook voor bij de zogenaamde wegwedstrijden, waarbij het verschil is dat baanwedstrijden altijd op een ovale piste plaatsvinden en wegwedstrijden op een onregelmatig parcours plaatsvinden, waar bijvoorbeeld ook vaak een bocht naar rechts in voorkomt.

Proberen

Wil je een keer meedoen om te zien of inline-skaten iets voor je is? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vereniging in jouw provincie en/of de dichtstbijzijnde skatebaan. Proberen kan bijna overal zonder kosten. Neem wel altijd een helm mee!

Trainen & Wedstrijden

Meer info

Voor meer informatie over inline-skaten, zie de volgende websites: