In memoriam Jan van der Plaats


Op 25 november 2020 is Jan van der Plaats op de leeftijd 94 jaar overleden.

Op de rouwkaart wordt Jan als volgt omschreven: Onze (schoon) vader, opa, leraar, techneut, jonge geest, alleskunner, lekker eigenwijs en gevat tot het laatste moment.

Vanuit ons KNSB Gewest kunnen wij deze typeringen beamen.

In de jaren 1990 was Jan de techneut die een heel mooi tijdwaarnemingssysteem gemaakt heeft voor de wedstrijden op de 400m-baan in Eindhoven. Jan ontwierp en maakte niet alleen de benodigde hardware maar hij schreef ook het bijbehorende bedieningsprogramma voor deze tijdwaarneming.

Omdat Jan ook zelf veelvuldig tijdens de wedstrijden achter de tijdwaarnemingscomputer zat kwam Jan ook dingen tegen die hij, achteraf gezien, niet handig vond. Jan ging dan weer aan de slag om zijn programma te verbeteren. Zo ontstond er een zeer gebruikersvriendelijk tijdwaarnemings-programma waar wij heden ten dage op de 4 ijsbanen in ons Gewest nog altijd gebruik van maken.

Het bleef niet alleen bij het ontwerpen en maken van de tijdwaarneming, Jan heeft het ook jarenlang zelf beheerd en onderhouden.

Ook heeft Jan jarenlang in de Baancommissie Eindhoven gezeten om te helpen bij de organisatie. Toen hij de 75 jaar gepasseerd was stapte hij uit de baancommissie en trok zich een beetje terug.

Het onderhoud van de hardware werd grotendeels door anderen overgenomen, maar Jan bleef beschikbaar voor de moeilijke klussen. De software wilde Jan niet uit handen geven en hij heeft het tot nu toe onderhouden. Tot in het voorjaar van 2020 hebben we gebruik kunnen maken van de diensten van Jan van der Plaats.

Jan was een prettige man om mee samen te werken en de KNSB en ons Gewest zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn vele inspanningen.

Wij wensen zijn familie veel sterkte om dit verlies te verwerken.