Baancompetitie: la grande finale


Zondagavond was de slotavond van de baancompetitie voor pupillen A en junioren C en B. La grande finale van vier avonden (sportieve) strijd. Soms tot de laatste meter, maar daarover later meer in dit verslag.

Bij de meisjes pupillen A won Karlijn Schellekens beide afstanden op de slotavond en kwam daardoor uit op de maximaal te behalen eindscore. Dan ben je met recht de terechte winnaar. Roos Meier kwam middels twee tweede plaatsen (met een sterke kilometer) in het eindklassement op gelijke hoogte met Pien van der Linden. In geval van een ex aequo wordt, conform het reglement, gekeken naar de uitslag van de 1500 meter vorige week in Eindhoven. In een rechtstreeks duel had Roos daarin Pien verslagen. Daardoor werd Roos tweede en Pien derde.

Bij de jongens pupillen A stond Eise van Schijndel ‘ veilig’ bovenaan. Merijn Beusen was tweemaal winnaar op deze laatste avond, waarvan op de kilometer met een verbetering van zijn PR met maar liefst 4,5 tel. Hij kwam daarmee in punten op gelijke hoogte met Rutger Verhoeff. Maar Rutger had vorige week, ook weer in een rechtstreeks duel, de 1500m sneller afgelegd. Daardoor werd Rutger tweede en Merijn derde.

Bij de meisjes junioren C was vooraf Sterre Pikaar de favoriet. Op de eerste afstand verstevigde Sterre haar leidende positie met een tweede plaats. Echter ze kwam ongelukkig ten val op de tweede afstand. Met als gevolg dat Maud Beusen bij winst op de kilometer in punten nog gelijk kon komen met Sterre. En in dat geval zou, weer op basis van de 1500m van vorige week, Maud met de eindwinst gaan strijken. Maud reed uiteindelijk naar de derde plaats op de slotafstand. Daardoor werd Sterre uiteindelijk alsnog de winnaar en Maud zelf stond daarmee heel stevig op zilver. Het brons was hier voor Danique Happel die de basis hiervoor legde op de “supersprint-afstanden” bij de tweede wedstrijd in Breda.

Bij de jongens junioren C stond die winst van Meinte Mellema al vooraf vast. Voor zilver en brons kwamen nog diverse rijders in aanmerking. Door sterke optredens op deze laatste avond van Thom Rooijackers (2x winst) en Mikel Kuijpers (tweede en derde) eisten zij het zilver en brons op.

Dan de meisjes junioren B. Daar hebben we een echte thriller beleefd. Hoe spannend het was zal ik proberen samen te vatten. Na drie avonden had Fleur Biesbroek een kleine voorsprong op Sophie van Oosterhout en zij op haar beurt weer op Marie-Jeanne van Wonderen. Op de eerste afstand van de slotafstand zette Marie-Jeanne meteen de toon met winst in een PR-tijd. Sophie eindigde tweede en Fleur derde. Daarmee lag dus alles weer helemaal open en werd de slotafstand van 1000m bepalend voor de eindrangschikking. Op het tussenpunt op 600 meter had Marie-Jeanne de snelste tijd, met Fleur een fractie daarachter en Sophie op grotere afstand van anderhalve tel. Fleur reed een snellere laatste ronde en ging daarmee voorbij Marie-Jeanne. Maar Sophie reed helemaal een superronde en reed de anderhalve tel achterstand nog bijna aan gort maar strandde op een kwart tel.

Eindresultaat van dit alles: Fleur en Sophie ex aequo qua punten met Fleur als eerste omdat zij sneller was op de mijl vorige week. En Marie-Jeanne kort daarachter als derde. Maar dat is nog niet alles. Als je even terugkijkt naar de 1500 meter uitslag van vorige week dan zie je dat Fleur die won (na de hele rit zowat gelijk op gereden te hebben met Marie-Jeanne) met 13 honderdste van een seconde. Zou dit andersom geweest zijn dan hadden deze twee dames in de eindrangschikking ook van plaats gewisseld. Gezien deze minieme verschillen mogen jullie je wat mij betreft alle drie als winnaar beschouwen. Wij hebben in ieder geval enorm genoten.

Bij de jongens junioren B was Jelmer Hendriks (zo goed als) zeker van de eindoverwinning. Nummer twee Lucas Besteman deed zeker nog een aanval op hem met een vlijmscherpe 500 meter. Resulterend in een mooi PR. Jelmer sloeg deze laatste aanval echter af door nog een honderdste sneller te rijden. Daarmee was de strijd voor plaats een en twee definitief gestreden. De bronzen medaille ging hier naar Thomas Ros, die op alle afstanden goed meestreed en daarmee voldoende punten binnen haalde.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor jullie deelname en inzet.