Voorbeschouwing op het GK Pupillen-langebaan


Als u het langebaanschaatsen in Nederland al wat jaren volgt dan weet u dat zo rond de Kerst er altijd belangrijke wedstrijden (Nederlandse kampioenschappen, kwalificatiewedstrijden Olympische Spelen, etc.) gepland worden. Een traditie waar wij in ons gewest graag aan meedoen. Net voor de feestdagen, en wel op zaterdag 22 december, vindt onze belangrijkste gewestelijke wedstrijd plaats. Het GK voor Pupillen; dit seizoen op de Ireen Wust IJsbaan in Tilburg.

Met nog circa een week te gaan stijgt de spanning bij eenieder. Trainers die nog gauw wat startoefeningen inplannen. Materiaalverzorgers die verzoeken om extra slijpbeurten nauwelijks aankunnen. Ouders die naarstig op zoek zijn naar extra familieleden om mee af te reizen voor de nodige support en decibellen. Scouts die hun notitieboekjes in de aanslag hebben. Om van de rijd(st)ers zelf nog maar te zwijgen.

Wie gaan die 18 (!) glimmende bokalen mee naar huis nemen? Ja inderdaad 18, want de jongens cq meisjes worden in drie (leeftijds)categorieen ingedeeld.

Bij zo’n belangrijke wedstrijd hoort natuurlijk een voorbeschouwing. Ofschoon de inschrijving nog open staat kunnen we toch al concluderen dat de wedstrijd bol zal staan van de spanning. (De inschrijvers tot nu toe komen uit alle windstreken van ons gewest: van Brunssum via Veen, Dordrecht, Oudenhoorn naar Etten-Leur. En alles wat daar tussenin ligt.)

Bij de jongste categorie meisjes zijn de krachtsverhoudingen moeilijk in te schatten. Alleen Carlijn te Poele en Imme Groenenwegen hebben reeds een 500-metertijd achter hun naam staan. De overige dames, Tamar Wolters en de drie zusjes Pals, maken hun debuut op deze afstand.

In deze categorie bij de jongens lijken op het eerste gezicht Sven Hamberg en Boris Pieneman de favorieten gezien hun PR’s. Maar ze kunnen beter niet te vroeg juichen want Jesper Verhoeff en Laurens de Putter maken snel progressie in vergelijking met vorig seizoen. Dus als die twee dat doorzetten zou het eindresultaat zo maar anders kunnen zijn dan vooraf gedacht.
Bij de ‘middengroep’ pupillen meisjes hebben we maar liefst 3 rijdsters aan de start die vorig seizoen het NK pupillen gereden hebben: Janine Garretsen, Maud Biezen en Marit Damen. Zij zullen worden opgejaagd door Melinda Ramakers (van de 12 starts dit seizoen al 10x een PR!) en door Jade van de Rest (dit seizoen al goed voor een zeer forse verbetering van haar 500m-PR).

Bij de evenoude jongens hebben we ook twee toppers aan de start met Geophrey Coenraad en Sil Bergsma. Maar achterover leunen zal er ook voor hen niet bij zijn gezien de aanwezigheid van Lars Boon, Damian Verhoeven en Aron Brandwijk. En waartoe is Max Meuwissen in staat? Hij is nu al circa 25 tellen sneller in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Bij de oudste pupillen hebben we tot nu toe vier meisjes aan de start die elkaar weinig ontlopen. Dat wordt een gevalletje ‘vorm van de dag’. Of, wie van de dames Pien van der Linden, Lianne van Gammeren, Karlijn Schellekens en Roos Meijer heeft haar zenuwen het best onder controle?

Iets vergelijkbaars hebben we bij de oudste pupillen jongens. Maar met het verschil dat we daar maar liefst (vooralsnog) 11 kanshebbers aan de start hebben. Negen van deze elf doen nauwelijks voor elkaar onder. En de twee die op het oog wat langzamer zouden zijn, zijn wel degenen die het snelst en meest progressie boeken. Dus pas op met scorebordjournalistiek zou een bekende trainer zeggen. Doet u maar een gok welke drie van deze kanjers (Eise van Schijndel, Siem Schouten, Anil de Vries, Tijs van Gennip, Nick Meuwissen, Rutger Verhoeff, Jurrian Verspui, Tom van Dijck, Bram ten Berge, Merijn Beusen en Ibe Hoedeman) uiteindelijk op het ereschavot plaats gaan nemen.

Strijd gagarandeerd komende zaterdag. Kom vooral kijken en aanmoedigen.
En voor pupillen die zich nog aan willen melden: de “inschrijving” staat nog open.